Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 11:23 - Пазарна икономика? Такова животно нема.
Автор: ussrfenix Категория: Политика   
Прочетен: 2326 Коментари: 1 Гласове:
0



Ако отидете на пазара със сергиите за чушки и домати, ще видите че цените се са определени граници, за които е има негласни или гласно споразумение. Ако някои продавач реши да намалява цената другите го нападат и заплашват за дето подбива цените. А сега ако на и най-простия пазар има картел, какво остава за там където играе капитала.
Видяхме какво става с хляба. А хлебозаводите вътят милиони и са решили да правят милиарди.
Ако някои не съгласен - моля намесва се държавата. Тя е буржоазна и в услуга на капитала. Служи на капитала и то на по-едрия капитал. Ако някои дребни фирми решат на своя глава да поддържат по-ниски цени, държавната машина с цялата си мощ заработва срещу тях.
Още ли вярвате в пазарната икономика. Но моля, тя е измислена от продажни драскачи за да заблуждават учениците и обществото.
Монополите господстват при капитализма.
Държавното регулиране на частния сектор не решение на проблема. Тъй като капиталистическата държава се управлява от капиталистите и парите им. И така регулацията винаги е полза на капиталистите и монополистите. Антимонополните мерки са само колкото да заблудят хората. Реални мерки срещу монополи и експлоатация няма.
Единственото решение е национализация.
Но тя е невъзможна или само временна в капиталистическата държава, тъй като капиталът непрекъснато расте и поглъща световете. Частният капитал оказва влияние и натск върху държавата за да приватизира и заграби държавните активи. Така държавните предприятия при капитализма рано или късно се заграбват от частници капиталисти.

Така стигаме до извода, че най-добра е комунистическия тип икономика.
Само при нея може да има свободно пазарно ценообразуване. Свободно от алчността на частния капитал. Само комунистическата обществена икономика е пазарна икономика. Само тя се съобразява с пазара и потребителите. Така че плановата комунистическа икомомика е "пазарна" - тоест работи в полза на обществото, а капиталистическата е частна икономика, но не и пазарна тя обслужба само частните интереси на отделни капиталисти и техните сдружения.






Гласувай:
1



1. oposin21 - Абсолютно съгласен! В България ...
15.02.2011 11:49
Абсолютно съгласен! В България няма капитализъм а криминализъм с ръководител държавата национализацията е най-доброто решение дори в световен мащаб , но за съжаление на този етап - невъзможен защото....... не сме си го извоювали
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ussrfenix
Категория: Политика
Прочетен: 263438
Постинги: 84
Коментари: 34
Гласове: 152
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031