Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2011 16:00 - Трифон Зарезан - Дионисий Загрей
Автор: ussrfenix Категория: Политика   
Прочетен: 1482 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.02.2011 08:28


Днес се почита Трифон Зарезан - похристиянчения Диониий Загрей. Божеството на виното и плодородието се почитало в началото на пролетта.(Новия стил е изместил празниците)
Че зад светеца покровител на винари и лозари се крие стария езически бог Дионис е очевидно. Просто го малко му сменили името. На този ден се избира цар на лозята. Слага му се венец от лози и се качва на магаре. На магаре язди стария учител на Дионис Силен. Така царят на лозята влиза в  кръчмата. А празникът завършва като векове преди християнството - с масово напиване.
Боговете са живи в народното съзнание. Християнството е мъртвородено. Хората не се променят с проповеди и нравоучения.
В крайна сметка хората са мислещи животни. Колкото по-малко мислят, толкова по-големи животни стават. За това трябва да се учат на разум. Иначе по-добри не стават.

Само осъзнатите ценности са истинтински ценности Налаганите догматично ценности не са истински ценности, не са трайни и не се премат от хората. Те се приемат само привидно и повърхностно. Правят хорта двулични и лицемерни.
Само създадаваните от филосифията ценности могат да се приемат съзнателно и трайно от хората. Така Изтокът запази свойте ценности и хората ги спазват, защото те са философски и следователно разбирани и приемани съзнателно. Западът, където ценностите се налагат на сляпа вяра, остана без ценности.
Философията изгражда своите ценности на разумна основа. Тя ги обосновава и доказва тяхната стойност. Тя доказва защо трябва да се придържаме към тях.
Такова нещо не съществува в западната култура. Там властта казва, че просто така трябва, а хората след като не разбират, защо трябва така да е, не го и правят, освен само за прикритие. Само привидно се придържат към ценностите, когато им се налага, но не ги спазват.
Това определя моралното, духовно и интелектуално превъзходство на източната култура, която е философска, над западната, която е догматична.
А това превъзходство се материализира в прогреса.
.....................................................................................................................................................
То се знае, че по-добро общество се прави с по-добри хора.
Как да направим хората по-добри. Отговорът е във философията. Нито религията, нито идеологията догматизирана до нивото на религия са успели да изпълнят тази задача. Техният историчеси провал доказва неспособноста им да направят хората по-добри.
Само философията е успяла да направи хората по-добри. Нейният исторически успех в Китай, Япония и Корея е доказателство за възможностите й да преобразува обществотвото и хората. Само мъдростта и философията са способни на това да изградят по добро общество, в частност комунизъм. НО за това е необходима масова философия. Мъдростта трябва да е достъпна и да се разпространява сред широките маси. Така се издига нивото на цялото общество. Ако масите не са прогресивни ,те ще са неспособни да строят по-добро общество независимо от прогресивността на елита.

Интелектът
Да не забравяме че нивото на интелигентност до голяма степен е заложено по-рождение, но в лоши условия интелектът не се развива. При социализма бяхме една от най-интелигентните нации, а след 20 години демокрация българинът оскотя и затъпя до едно от последните места в Европа.
Разбира се условията за развитие на личността не се определят толкова от жизнения стандарт. Например американците не са на високо равнище. Въпросът е в културата и масовото образование.
Така българите, които не са глупави /измислили сме например компютъра, който е истинска революция/, станаха задния двор на цивилизацията.
Но разбира се на нас ни липсва мъдрост. Онази която идва от философията. Образованието не може да я компенсира. Тъй като знанията не са мъдрост. Мъдростта е култура на мислене. Както е казал Конфуций: "Да учиш без да мислиш е безполезно, а да мислиш без да се учиш е опасно."





Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ussrfenix
Категория: Политика
Прочетен: 263947
Постинги: 84
Коментари: 34
Гласове: 152
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930