Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2011 11:18 - Инките - предколумбови колонисти от Европа
Автор: ussrfenix Категория: История   
Прочетен: 2325 Коментари: 0 Гласове:
2



Дрържавата на инките показва интересни заемки от римската и египетска традиция.
Системата на социални помощи на инките е прилозжение на римската политика за изхранване на пролетариата за да не се породи недоволство.
Иначе в империята на инките има робство. Има безправна категория хора роби.
Селяните и останалите от простолюдието са подложени на жестока експлоатация, за да осигуряват лукса и разкоша на аристокрацията.
Стоят на инкската държава бихме определили като държавен феодализъм. Подобни системи например са византийската, руската и турска, но без социалните помощи.
Ариристокрацията на инките получавала живот в голямо богатство и разкош от държавата.
Инките имали две религии. Едната за народа култ към слънцето като върховен бог и сляпо поклонение на инката като син на слънцето по примера на египетските фараони.
Аристокрацията като по-образована имала таен(от простолюдието) култ въм Твореца, Създателя - безплътно божество приело името на стария андки Виракоча.(напомня монотеизма на християните)
Инките по всяка вероятност били пришълци от Европа, решили да използват суеверието на местните индианци и да изградят своя империя.
В ранни сведения са инките, които вдъхновяват социалните утопии на Т. Мор и Кампанела.
Има любопитни сведение за инките.
Утопията на Мор се намира в Новия свят и е по-прототипа на инките.
Например слънчевото божество Митра е върховен бог на утопите. Подобно на слънцето на инките.
Според Мор  новият език на утопите е гръцки - това указва ,че произлизат от византийски мореплаватели. Да не забравяме, че византийците са образовани и познават римската и египетска традиции.(Вероятно мор е разполагал с допълнителни сведения недостигнали до нас.)
По египетска традиция практикуват ендогамия, но не съблюдавали "чистота на кръвта" Често престолът на инката се наследявал от деца на другите съпруги, а не на сестрата на инката - според проявените способности. Така избягвали израждането от кръвосмесителните бракове.
Мор говори и за стар език на утопите и за близостта им персите. Това напомня за славянски произход. По него време Русия е наричана Сарматия и вероятно славяните са свързвани с иранските народи.
Инките вероятно са били славяни от Византия. Това обяснява и идеогравските надписи по керамични съдове при инките, каквито се срещат и при древните славяни.
Вероятно са идвали от Солунско - което може би намеква Кампанела с латинското Сол - Слънце.И той се вдъхновявал от инките.("В Солун всички чисто славянски говорят" - според житието на Константин Килил Философ).
Повизантийчени славяни вероятно са основали империята на инките. Византийските мореплаватели с малко късмет и зор биха могли да стигнат Новия Свят. Трудно биха плавали обаче редовно между двата свята. Не са били чак такива мореплаватели и корабите им не били подходящи.
За достигналите Новия свят по-добре било да останат там, вместо да поемат риска на обратното плаване, а и може да са били политически бежанци, които път назад нямали.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ussrfenix
Категория: Политика
Прочетен: 263923
Постинги: 84
Коментари: 34
Гласове: 152
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930